Sabah güneş doğmadan ormanın içindeki Şaman Tapınağı’na doğru yol alıyoruz. Yerliler ”Sabah büyük ritüelde 24 saat sürecek bir yağmur yağdıracaklar” dediği için pançolarımız yanımızda hazır. Batıda bu bir mit gibi gözükse de şamanlar özel zamanlarda yağmur yağışını kontrol ediyorlar. 10km uzaklıktan ormanın derinliklerindeki tapınağa şamanlar atlarla geliyor. Tahta Şaman Tapınağı’nın her yerine bağlanmış rengarenk kumaşlar ve eski şamanların asılı kıyafetleri bir anda sizi büyülü bir atmosferin içine sokuveriyor. Kapı açılma rituelinin ardından hepimiz içeriye giriyoruz. Yerel halkın yoğun ilgisi var çünkü yılda sadece bir defa 10 tane şaman bir araya gelerek bu büyülü ritueli gerçekleştiriyor. Herkes çok sıcak ve güleryüzlü; ortam adeta bir festival gibi. Çünkü kendini var oluşa adamış kişilerin olduğu yerde ego var olamaz, sadece mutluluk ve keyif var olabilir. Yapmacık ciddiyet ve kuralcılık Yaratıcı Kaynak’ı bilmekten gelmez sadece mutluluk (bliss) gelir.
Baş şaman dahil buradaki şamanların çoğu kadın ve çoğunun ruhani hayvanı yılan, bir kısmı da kurt. Rituel baş şamanın önderliğinde ateş yakılarak başlıyor. Ardından şamanlar sunak yerlerine dualar eşliğinde kaplar ile süt, ekmek, su ve şeker sunup tüm tapınağın içine dua ederek arpa ve buğday serpiyorlar. Baş şamanın arkasına onlarca ekmek ve ekmeklerin üzerine de şeker diziliyor. Artık hazırlar; davullar çıkartılıp, ateşin önünde ısıtılmaya başlanıyor. Bir yandan da şamanların transa girdikten sonra oturacakları yerler hazırlanıyor. Derken birbirinden ilginç rituel kıyafetleri giymiş şekilde şamanlar, halkı ortalarında alacak şekilde diziliyorlar…
Gözlerini kötü ruhlardan korunmak için maske ile kapattılar ve artık transa hazırlar. Baş şamanın rituel dansını başlatması ile davul sesleri dört bir yandan yükselmeye başlıyor. Ortam yeterince büyülü değilmiş gibi davul sesleri ile birden sağnak yağmur da başlıyor. Trans dans yaparken çıkardıkları ruh hayvanlarının seslerine bir yandan da ormandaki hayvanların sesleri karışıyor. Şaman transa geçtiğinde bedensel kontrolünü kaybediyor ve onu kollayacak birine ihtiyaç duyuyor bu sebepten her şamanın başında o transa girdiğinde onu kollamak için bir gözetimci duruyor. Etrafımızda fanus şeklinde büyük bir enerji dalgası oluştu ve sanki gök yarılmış gibi üzerimize gök yüzünden yağmur suları boşalıyor. Derken bir şaman transa geçti, ardından diğeri, ve diğeri…
Ruhlarla iletişime geçen şamanlar gözetimcileri tarafından yere oturtuluyorlar. Hemen ardından halk sırayla yanlarına giderek sorularını tek tek soruyor yada bazı şamanlar kendileri doğrudan bazı bilgiler aktarıyorlar. Bu rituelin en büyük özelliği, şamanlar zamanın üzerine çıkarak önümüzdeki bir yılın bilgisine ulaşıyorlar ve aynı zamanda tüm canlıları kutsuyorlar. Bu bilgilere; insanlara sadece yollarını hatırlatmak ve yollarından çıkmaları durumunda başlarına gelebilecek şeyler hakkında uyarıda bulunmak için ulaşıyorlar. Rituel boyunca sık sık şükür içinde, sağlık ve bereket diliyorlar herkes için. Şamanlara soru soran kişilerin suratındaki şok ifadesi kolaylıkla görülebiliyor. Şaman birden sana gizlediğin ya da özel hayatın ile ilgili öyle bir şey söyluyor ki göz bebeklerin ister istemez büyüyor. Her soru soran kişi şamana karşılığında içinden ne gelirse onu veriyor; belki süt, belki su vb.
Arada davul sesleri yeniden yükseliyor ve bazı şamanlar kalkıp transdansa geri dönüyor. Baş şaman tüm insanları ve bölgeyi kutsadıktan sonra arkasındaki ekmekleri ve şekerleri kutsuyor (okuyup üfleyerek) ve en son o ruhlarla bağını kuruyor. Gözetimcisi onu yere oturtur oturmaz neredeyse ritüele katılan herkes önünde kuyruğa giriyor. Bu sırada bazı şamanlar artık transtan çıkmaya başlıyorlar. Transtan çıkan şamanların bazıları güçsüz düşüp bayılıyor. Bazılarının bedenlerindeki titremeyi uzaktan bile fark edebiliyorsunuz. Transtan çıkan şamanların maskeleri çok yavaşça çıkarılırken başlarına hemen şapka takılıyor. 15-20 dakika kadar başlarında bir refakatçi ile yerde uzanık veya oturur vaziyette sessiz bir şekilde duruyorlar. En son baş şaman transtan çıkıyor.
Ritueli bitirmek için yeniden sunaklar sunuluyor ve etraf dualar ile arındırılıyor. Herkese baş şamanın okuduğu ve bir miktar yemek zorunda olduğun ekmek ve şekerler ikram ediliyor. Tam anlamıyla okunmuş şeker. Bitiremediğini çoğu kişi alıp evine götürürken bir kısım da sunaklara bırakıyor. Yaklaşık bir 30 dakika sonra tüm şamanlar normale dönüyor ve yeniden kahkahalar ve gülümsemeler ile kutlama ortamına geri dönüyoruz. Halk getirdiği yiyecekleri, hazırladıkları sütlü çayı birbirine ikram ediyor. Ardından tapınağın kapıları kapanıyor ve yaşadığımız alana dönmek için yola koyuluyoruz.
Not: 24 saat sonra yağmur durdu.